Allmänt om renovering

Att tänka på

När du ska göra större renoveringsarbeten i din lägenhet så finns det några saker som du måste tänka på:

Du måste alltid ha styrelsens godkännande innan du gör någon ombyggnation av lägenheten. Ritning, namn på ansvarig byggare, arbetsbeskrivning med mera ska lämnas till styrelsen för godkännande och arkivering. 

För arbeten som omfattar el-, tappvatten- eller avloppsinstallationer (som köks- och badrumsrenoveringar) eller som innebär dispositionsändringar (förändring av planlösning) tillämpar vi förfarande med besiktningar. Kontakta styrelsen så tidigt som möjligt för en genomgång om vad som gäller givet just dina planer. 

Visa hänsyn. Tänk på att ljudet från borrning och bilningsarbeten i väggar och golv obönhörligen fortplantar sig till dina grannar, ja faktiskt, i hela huset. Dessa ljud är som regel extremt störande. Kommunicera dina planer i god tid, särskilt till de som bor närmast, och gör vad du kan för att i sämja och samförstånd minimera problemen. Se även begränsningar i när renoveringsarbeten får utföras under rubriken Föreningens krav nedan.

Procedur

Så här genomförs en renovering, steg för steg:

  1. Maila föreningen info@brftullporten.se att du planerar renoveringsarbeten. Använd blanketten här.

  2. I enklare fall godkänner styrelsen ansökan och arbetet kan utföras utan vidare inblandning. Om styrelsen bedömer att förfarandet med besiktning ska tillämpas får du ett underlag för nästa steg i retur.

  3. Du fyller i och maila underlaget till info@badrumsbesiktningar.se

  4. Om underlaget är komplett och renoveringen godkänns får du ett startbesked mailat till dig.

  5. Arbetet kan påbörjas.

  6. Besiktning/ar bokas tillsammans med Badrumsbesiktningar.

Glöm inte att diskutera störande moment med dina grannar så tidigt som möjligt.

Användbara dokument

Tips inför renoveringen

Hantverkarformulär-14

Formulär för ändring och tilläggsarbeten

Arbeten med vatten och avlopp

Besiktning

Föreningen har under tidigare år drabbats av ett antal kostsamma vattenskador. I syfte att minska risken för vattenskador och säkerställa kvalitet för vissa renoveringsarbeten har vi numera ett samarbete med Badrumsbesiktningar Sverige AB.

För att styrelsen ska kunna bedöma renoveringsansökan på ett sakkunnigt sätt är Badrumsbesiktningar remissinstans.

När din anmälan är godkänd och arbetet påbörjas ska vissa särskilt känsliga och skadedrabbade moment i renoveringen besiktigas av Badrumsbesiktningar. Syftet med besiktningen är att säkerställa att arbetet du beställt och betalar för håller rätt kvalité och blir korrekt utfört. Föreningen subventionerar dessa besiktningar, då det skadeförebyggande arbetet gynnar alla medlemmar.

Föreningen har ett ramavtal med Badrumsbesiktningar, som är behöriga och certifierade besiktningsmän för just VVS- och våtrumsentreprenader (badrumsrenoveringar). Föreningen subventionerar halva arvodet, men det är du som beställer uppdraget. För frågor om besiktning eller bokning, maila till info@badrumsbesiktningar.se

Frågor och svar

VILKA ARBETEN OMFATTAS?

Badrumsrenoveringar, köksrenoveringar, dispositionsändringar (förändring av planlösning) samt arbeten som inbegriper tappvatten- eller avloppsinstallationer.

VARFÖR ÄR DET SÅ KRÅNGLIGT?

Syftet med rutinen är att minska riskerna för skador och säkerställa kvalitén i de arbeten som utförs inom föreningen. Det begränsade merarbete som rutinen medför är väl investerad, att förebygga byggfusk och vattenskador är lönsamt för alla. Föreningens självrisk vid en vattenskada är i hundratusenkronorsklassen. Dessutom påverkar sanering av fuktskador ofta även grannar.

ALLA TJÄNAR PÅ KVALITATIVA RENOVERINGAR!

Du som betalar för renoveringen tjänar naturligtvis på att arbetet blir korrekt utfört, det är värdeskapande för din bostad inte minst vid en försäljning. Dina grannar tjänar på att din renovering håller hög kvalité och inte orsakar skador som påverkar dem. Ja, kort sagt hela föreningen tjänar på att renoveringar blir rätt och riktigt utförda.

NÄR SKA ANMÄLAN SKE?

Anmälan ska ske i god tid före dess att arbetet ska påbörjas (räkna med minst 1-2 veckor i handläggningstid). Observera att arbetet inte får påbörjas före dess att startbesked lämnats. För säkerhets skull bör du avvakta med att skriva avtal innan renoveringen har godkänts.

VAD SKA ANMÄLAN INNEHÅLLA?

Skicka ett mail till styrelsen att du planerar renoveringsarbeten så kommer du att få ett underlag i retur, av vilket det tydligt framgår vilka uppgifter som efterfrågas.

Föreningens krav

Genomförande

  1. Renoveringsarbeten får bara utföras helgfria vardagar mellan kl 08-17. Ingen form av renoveringsarbete får utföras utanför dessa tider.

  2. Planerad vattenavstängning får bara ske mån-fre mellan kl 10-16.

  3. Avisering om att renoveringsarbeten kommer ske ska anslås i porten c:a en vecka före start.

  4. Avisering om planerad vattenavstängning ska ske minst 48 timmar före avstängning.Hiss och berörda delar av trapphus ska skyddas från skador (täck golv/vägg i hiss etc).

  5. Medlem ansvarar för att städning (återställning) sker av trapphus och hiss under/efter renovering.

  6. Medlemmen ansvarar för uppställ och bortforsling av avfall, och ska tillse att störningar kring renoveringsarbetet begränsas så långt möjligt.

  7. Utrymningsvägar får inte blockeras. Det vill säga, ingen lagerläggning av material får göras i trapphus eller motsvarande.

Formkrav

  1. Endast behöriga fackmän får utföra arbeten som inbegriper tätskikt, tappvatten, avlopp och el.

  2. Anlitade entreprenörer ska redovisa gällande försäkringar och behörigheter.

  3. Ett entreprenadavtal ska upprättas mellan medlem och entreprenör (motsvarande Hantverkarformulär -14).

  4. En beskrivning av renoveringen (inklusive enklare ritning/skiss) ska upprättas.

  5. För arbeten som KAN påverka bärande byggnadsdelar ska konstruktörsutlåtande redovisas.

  6. Besiktning av konstruktion & VVS-installationer ska ske (med godkänt resultat).

  7. Besiktning av tätskiktssystem ska ske (med godkänt resultat).

  8. En kopia på besiktningsrapporten ska lämnas till styrelsen.

  9. Kopior på slutdokumentation ska lämnas till styrelsen (Kvalitetsdokument, intyg för VVS och el, etc.)

Tips inför renovering

  • Avtala om en tidsperiod för renoveringen, det vill säga hur många dagar renoveringen får ta om inget oförutsett inträffar.

  • Avtala om vite för det fall att arbetet försenas, normalt från 5.000 kr per försenad vecka.

  • Avtala att entreprenören är ansvarig för återställande eller ersättning av skador de orsakar i och utanför bostaden (hiss, trapphus etc.).

  • Betalning ska aldrig ske i förskott, om delbetalningar avtalas bör minst 30% av kontraktsumman erläggas efter att arbetet är färdigställt och godkänt genom slutbesiktning.

  • Vid delbetalning kan dessa med fördel knytas till godkända förbesiktningar.

  • Avtala om överlämnande av dokumentation vid färdigställande (normalt ska 1) Kvalitetsdokument för tätskikt, 2) Säker Vatten-intyg för VVS-installationer, 3) installationsbevis för golvvärme, 4) intyg för el-installationer, 5) egenkontroller vid dolda vatteninstallationer upprättas av entreprenören).

  • Dokumentationen är viktig för dig, en värdehandling vid försäljning eller i händelse av skada.

  • Påminn entreprenören om att så kallade avvikelser från branschregler ska avtalas före arbetet utförs och dokumenteras.

  • Tilläggsarbeten, det vill säga kostnader utöver kontraktssumman, ska godkännas av beställaren (dig) innan de utförs.

  • En beskrivning/ritning/skiss ska upprättas. Ju tydligare beskrivning desto mindre risk för missförstånd och fel i utförandet.

  • En så kallad totalentreprenad, där du bara har en motpart, är tryggast för dig som beställare. Oavsett vad som felar är det totalentreprenörens ansvar. Vid så kallad delad entreprenad, där du som byggherre köper tjänster från olika utförare, finns risk för ansvarsglidning mellan parterna.

  • Ställ frågan om underentreprenörer används, och i så fall för vilka arbeten. Det är idag vanligt förekommande att hela entreprenader utförs av underleverantörer. Det vill säga, du köper tjänsten av ett företag, men det är andra företag som utför arbetet.

  • Lägg tid på att jämföra och undersöka företagen som lämnat offerter, sök information om företagen på internet, läs recensioner och be gärna att få tala med någon referenskund.